Vad är din tid värd?

Om varför du inte ska jobba gratis för exponering.

Plux Stahre

3 minute read

Ett misstag som jag upplever många gör i början av sin karriär, eller om personen har en talang är att många jobbar gratis helt i onödan.

I början är det också lätt att tänka att man kanske inte vill säga nej till en vän. för att man inte vill göra dem ledsna eller man vill bara vara lite schysst. Men det man måste fråga sig är väl lite, hur schysst är det mot dig, när du sitter där och jobbar gratis, kväll efter kväll, helg efter helg utan att du har något att vinna på det själv. Det är inte fel att hjälpa människor ibland, men det får heller inte äta upp all din tid. (Just nu försöker jag hjälpa en person jag känner att komma framåt och där förväntar jag mig ingen ekonomisk vinning ens på lång sikt, men personen har gått igenom massa saker och jag vill genuint se persoen lyckas).

Men en viktig fråga du måste ställa dig, i allting du gör är “Gör jag det här för att det förväntas av mig?” eller “Gör jag det här för att jag vill?”.

Problemet är när människor förväntar sig att du ska göra saker. Du måste hela tiden ställa dig själv frågan om och om igen. Om du har en kompis som äger en resturang, skulle du gå till personens resturang och begära att få äta gratis där, bara för att ni är kompisar?

Varför ska du då jobba gratis åt andra människor? Många kommer, framförallt om du är en kreativ människa säga “Men jag lovar att ge dig bra rekommendendationer polarn”. Men kommer en rekommendation betala din hyra? Kommer den betala din mat? Kommer den betala den där prylen du sparar till och vill köpa? Svaret på alla dom frågorna är nej.

Vinngen behöver förvisso inte alltid, i alla fall på kort sikt men har inte personen något att erbjuda dig tillbaka som har samma eller större värde för dig som din insats du gör så var hård och säg nej. Du har faktiskt ingen skyldighet att jobba gratis åt andra människor. Men människor kommer i olika situationer alltid försöka utnyttja dig för sin egna vinnings skull. Om du inte har en win på det, så varför ska du bry dig? Din tid har ett värde, jag kan sätta en ganska exakt summa på vad en timme i mitt liv kostar för att jag vet vad jag kan debitera för den timmen.

Människor som blir sura för att du säger nej till att jobba gratis, är inte värda din tid överhuvudtaget på något plan. Det kommer tyvärr alltid finnas personer runt dig, som på ett eller annat sätt vill utnyttja dig.

Man måste lära sig skillnaden på vänskap och affärer om man vill bygga något. Jag har människor som är väldigt nära vän med, men som jag aldrig skulle göra någon form av affär med. Likväl har jag människor jag gör affärer med, men jag skulle aldrig umgås med dem privat och likväl så finns det människor som fungerar väldigt bra på båda planen.

För att inte bli utnyttjad, fundera på vad du vill uppnå med det du gör. Vad kommer betala dina räkningar? Vad kommer göra att du har mat på bordet? Vad kommer göra att du kan hålla på något du älskar, om ett år? tre år? fem år? Är svaret på någon av dom frågorna att jobba helt gratis och slita ut dig?

Våga ta betalt, även i början. Du kan inte jobba gratis. Gör du ett bra jobb, så kommer folk prata om dig även om du tar betalt för dina tjänster.

Jag rekommenderar även att läser den här seriestrippen på The Oatmeal som handlar om just allt detta: http://theoatmeal.com/comics/exposure

Photo by Kevin Ku on Unsplash