Vi gör helt underbara saker, vi lär oss om vår omvärld och vi förändrar världen ett ord i taget.

2015 så skrev jag en insändare som svar till en person, som var orolig över att ungdomar är asociala. Var har egentligen hänt sen dess?

Plux Stahre

6 minute read

Jag kommer ihåg personen som skrev insändaren jag svarade på fortfarade, en person som kanske inte riktigt hängt med och kanske inte riktigt förstår sättet som personer som är yngre än hen beter sig på. Men jag tror det egentligen är så med alla generationer, den gamla förstår inte riktigt allt den nya gör. Men samtidigt tycker jag det är bra att vi utvecklas, allt kan inte vara som det alltid har varit. Då kommer vi stanna.

Men jag tänker lite att jag ska bryta ner det jag faktiskt skrev, och se om jag fortfarande håller med om det. Eller om mina tankar har förändrats något.

Ungdomar idag träffas, spelar spel, pratar och lyssnar på musik. Fast de kanske inte alltid är i samma rum. I spelen lär vi oss sammarbete, vi lär oss kommunikation och vi lär oss många gånger språk.

Det finns så sjukt många sätt att umgås på idag, förmodligen mer idag än då 2015. Med alla möjligheter som finns idag att kommunicera genom såväl text, bild, video och röst så känner jag att världen krymper mer och mer. När jag började med datorer engång i tiden så var det stora sättet att kommunciera genom gamla goa IRC, ett textbaserat kommunikationsmedel. Vi använder det fortfarande i olika former, tillexempel Discord där vi hänger i olika grupper och commityn och pratar med såväl vänner som kollegor. På många arbetsplatser så använder man Slack, där vi kommunicerar likväl på liknande sätt som på IRC. Det kan hända att vi använder betydligt mer GIF-bilder än vad vi gjorde på den tiden.

Genom tillexempel Snapchat, Instagram och andra plattformar så får jag en inblick i mina vänners vardag, även om jag inte kan vara med dagligen genom bilder. Att på ett sätt få uppleva ett ögonblick i något som händer där jag kanske personligen inte kan vara med.

På sociala medier som insändaren framförallt handlar om så diskuterar jag personligen vetenskap, politik och saker som händer i vår omvärld och hur vi kan förändra det. Vi samlar in pengar till olika välgörande ändamål, till exempel genom Awesome Games Done Quick (bara ett av många event som går varje år där vi samlar in pengar) som nu gått i helgen, där människor där vi har samlat in i skrivande stund 106,075 dollar till Läkare utan gränser sedan den 26 juli.

Jag lär mig fortfarande enormt mycket, dagligen genom att följa olika diskussioner på olika plattformar. Tillexempel sitter vi och diskuterar it-säkerthet dagarna i ända på ett ställe, och hur vi kan göra internet till en liten bättre plats för alla människor. Vi diskuterar även hur vi kan skydda människor i utsatta situationer och hur vi kan skapa kanaler för dem att på ett säkert sätt få berätta sin historia utan att bli staffade i onödan.

Vi har massor med fantiastiska projekt som pågår hela tiden på internet, som faktiskt gör skillnad på riktigt. Sen tittar vi ju naturligtvis en himla massa på söta katter, men man måste ju få koppla av lite grand ibland.

AGDQ och SGDQ finns fortfarande kvar, båda eventen 2018 samlade in strax över 2 miljoner dollar per event till Prevent Cancer Foundation respektive Läkare utan gränser. Det pågår också något runt välgörenhet nästan hela tiden, där olika communityn samlar in rätt stora summor pengar till allt du kan tänka dig.

Vi vet att folk blir inspierande till att utbilda sig till såväl forskare som andra yrken på grund av personer dom följer på nätet, tillexempel på Youtube, Twitch eller för att dom haft möjligheter att föra diskussioner med personer som dom förmodligen inte hade haft möjligthet att prata med annars.

När vi har möjlighet träffas vi gärna antingen på olika konvent och träffar, till exempel Dreamhack där jag har över tusen helt underbara kollegor och har lärt känna otroligt mycket människor. Trots att vi bara ses några dagar om året så är vi som en stor familj. Vi träffas också lokalt och spelar brädspel så ofta vi kan, där såväl äldre som unga deltar och är aktiva.

Träffas gör vi också fortfarande, utanför datorn och alla digitala medier. Men det är också på dom digitala plattformarna vi träffar vänner för livet många gånger. Men vi pratar också ofta dagligen. Jag har vissa personer i olika chattar där vi har diskussioner som pågått i veckor, eller ibland månader. För att man läser och svarar när man har tid. Men man har också tid att prata med så många fler människor än om man skulle träffa alla ansikter mot ansikte hela tiden.

Jag tror många människor idag har betydligt större socialt kontaktnät och personer som man har regelbunden kontakt med, än säg i mitten på 90-talet. Just för att vi har större möjligheter till effektiv kommunikation när den passar. Naturligtvis kan det vara lätt att känna sig enormt ensam och isolerad också, men det kunde jag man kunde även innan mobiltelefoner, datorer osv.

Ungdomar idag lär sig samma saker, men kanske på lite annorlunda sätt och ibland i otroligt större skala. Jag hanterar flera språk i skrift för att jag har pratat med människor från hela världen, jag använder dagligen Engelskan (jag kommunicerar nog faktiskt mer på Engelska än vad jag gör på svenska). Sociala strukturer ser idag annorlunda ut, de är globala för att vi har teknik som tillåter det. Vi gör helt underbara saker, vi lär oss om vår omvärld, och vi förändrar världen ett ord i taget.

Våra sociala strukturer idag ser väldigt annorlunda ut än vad dom gjorde “på den gamla goda tiden”. Men jag tror fortfarande inte att det är något negativt. Världen är på så många sätt bättre nu än vad den någonsin har varit och vi har tekniken att tacka för mycket av det. Sen är ju den självklart inte helt utan problem, det finns även dåliga saker på internet. Men det gör det överallt på i samhället.

Jag är inte ett dugg orolig över att kommande generationer kommer vara asociala, jag tror de kommer vara de mest sociala någonin. De är de mest accepterande för våra skillnader över världen och de kommer förmodligen att sudda ut våra gränser totalt. Våra kommande generationer kommer förmodligen att vara de bästa hittils.

Min genuina tro på att kommande generationer kommer vara bättre kvarstår fortfarande och faktiskt att människor i framtiden, tack vare tekniken, kommer vara mer bildade. Jag delar inte uppfattningen som kommer från vissa håll att vi håller på att bli dummare. Visst, vi kanske inte har samma behov av att komma ihåg detaljer om allting eftersom det mesta finns en sökning på Google bort. Men vi använder istället helt andra kunskaper än att memorera detaljer om saker.

Även om det självklart alltid finns problem, så tror jag vi kommer lösa dem efterhand. Men bara för att samhället förändras, så anser jag inte att vi behöver vara rädda för tekniken och den utveckling som sker.

Photo by Priscilla Du Preez on Unsplash